برخورد نخستین ترکش تحریم‌ ها به شرکت "اِنی" ایتالیا

پس از گزشت سه روز از خروج ایالات‌ متحده از توافق کزایی اتمی، شرکت نفت و گاز "اِنی" ایتالیا، از قطع همکاری خود با جمهوری اسلامی خبر داد.


مدیرعامل انی با اشاره به اینکه همه ی طلب‌ های معوق خود را از ایران بابت سرمایه‌ گزاری‌های سال‌ های گزشته، دریافت کرده است، گفته: "قصدی برای اجرای پروژه ی تازه در ایران نداریم". "آنتونیو دسکالزی" در نشست سالانه ی این شرکت در جمع سهامدارانش اظهار کرده است:

"تنها رابطه‌ ای که شرکت انی با ایران دارد، خرید ماهانه دو ملیون بشکه نفت است که قرارداد آن، آخر سال ۲۰۱۸ میلادی منقضی می‌ شود".

تصمیم شرکت نفت و گاز انی برای قطع همکاری با جمهوری اسلامی، پس از آن گرفته می‌ شود که آمریکا از برجام خارج شده و دانلد ترامپ دستور اعمال شدید ترین تحریم‌ ها علیه جمهوری اسلامی را صادر کرده است.


اِنی کیست و در ایران چه کرد؟
انی یک شرکت ایتالیایی فعال در حوزه ی نفت، گاز و برق است که بر اساس آمارها، در سال ۲۰۰۸ بالغ بر ۱۳۸ ملیارد دلار درآمد کسب کرده است. این شرکت بر اساس درآمد بالایی که دارد، یک "غول نفتی و گازی" خوانده می شود.

شرکت انی سال ۱۳۹۴ یعنی پیش از اجرایی شدن توافق اتمی، مذاکراتی را با جمهوری اسلامی پیگیری می‌ کرد که در سال ۱۳۹۶ منجر به عقد تفاهم‌ نامه ی همکاری شد. هدف این تفاهم‌ نامه، مطالعه بر روی میدان گازی کیش و فاز سوم توسعه ی میدان "دارخوین" بود. از خرداد ۱۳۹۶، شرکت انی شش ماه فرصت داشت تا نتایج مطالعات خود را به شرکت ملی نفت ایران ارائه دهد. اکنون به دید می‌ رسد که انی، ماموریت خود را انجام داده و منتظر است قرارداد خرید نفت از ایران هم به پایان رسد تا پیش از تنبیه شدن از سوی آمریکا، ایران را ترک کند.


دومینوی فرار شرکت‌ ها از ایران
توتال فرانسه شرکت دیگری است که منتظر تصمیم آمریکا مانده بود؛ اما پس از خروج آمریکا از توافق اتمی، هنوز موضع خود را اعلام نکرده است. توتال بزرگ‌ ترین قرارداد پسا برجامی را با ولایت فقیه امضا کرده و قرار است پنج ملیارد دلار برای توسعه ی فاز ۱۱ پارس جنوبی سرمایه‌ گزاری کند.

"پاتریک پویانه" مدیر عامل این شرکت، پیش از این گفته بود که ادامه ی همکاری با ایران، منوط به تصمیم رییس‌ جمهور آمریکاست. او در مقطعی، به صراحت اعلام کرد که در صورت خروج آمریکا از برجام، توتال، ایران را ترک خواهد کرد. اکنون پس از خروج شرکت انی از ایران، باید منتظر تصمیم توتال ماند.

جمهوری اسلامی پس از برجام امید بسیاری به سرمایه‌ گزاری شرکت‌ های خارجی در ایران داشت؛ اما اکنون غول‌ های اروپایی یکی‌ یکی در حال ترک ایران هستند و این نمی‌ تواند خبر خوشی برای اقتصاد ایران باشد. تبعات این مسئله ی قطعن گریبان ایران را خواهد گرفت و زمینه برای از دست رفت هزاران شغل فراهم می‌ شود.


قطع همکاری شرکت‌ های بزرگ با ایران، اثر روانی فراوانی هم بر دیگر شرکای دیگر جمهوری اسلامی دارد و باعث می‌ شود آنها نیز با دلهره ی ناشی از تحریم‌ ها، ایران را تنها بگزارند. اکنون به دید می‌ رسد دومینوی فرار شرکت‌ ها از ایران آغاز شده و شرایط برای اقتصاد ورشکسته ی ایران، در حال وخیم‌ تر شدن است. بر اساس مطالعات وزارت نفت، توسعه و نوسازی تجهیزات صنعت نفت و گاز ایران، نیازمند ۲۰۰ ملیارد دلار سرمایه‌ گزاری است که در صورت تامین نشدن آن، میزان تولید نفت و گاز ایران به شدت کاهش خواهد یافت.

همین جستار در کیهان سوئد

نظرات

پست‌های پرطرفدار